DAP Berjaya Rakam Penipuan Undi Pos. Laporan Polis Dibuat

Satu laporan polis telah dibuat oleh parti DAP terhadap sebuah klip video yang memaparkan insiden penipuan ke atas undi pos yang berlaku di Sibu petang semalam.

Seorang petugas pilihanraya DAP yang berada di ibupejabat polis Sibu mengesahkan polling agen DAP yang merakamkan insiden berkenaan memberikan kenyataannya pada jam 5.30 petang semalam.

Klip tersebut, yang dikeluarkan pada hari semalam menunjukkan empat orang wanita menyerahkan apa yang dilihat seperti kertas undi kepada seorang lelaki bercermin mata di Wisma Sanyan.

Sebaik saja wanita berkenaan meninggalkan tempat tersebut, lelaki yang tidak dikenali tersebut yang baru menyedari perbuatannya dirakam telah cuba menghalang kamera sebelum merlarikan diri mengikuti anak tangga untuk ke bilik pejabatnya.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong, menyelar insiden berkenaan dan menyifatkannya sebagai “sedikit dari kemuncak airbatu yang terlihat”.

“Ia adalah bukti dari riaksi sebahagian orangramai bahawa ada hal yang tidak betul sedang berlaku,” katanya kepada FMT.

“Kita mengutuk sekeras-kerasnya segala bentuk penipuan dan pembelian undi dan meminta pihak polis dan Suruhanjaya Pilihanraya menyiasat kes tersebut.”

Liew menambah sekalipun DAP telah menerima aduan terhadap insiden yang serupa, namun parti tidak mempunay cara untuk mengawal atau mengesannya. Beliau mengulangi pendirian parti untuk memperjuangkan setiap satu undi.

“Kita tidak akan berdiam diri,” katanya. “Jadi kita berharap semua pengundi di Sarawak melaksanakan tugasnya di dalam mempastikan pengundian adalah bersih dan adil. Jika anda terlihat insiden yan mencurigakan, anda perlu merakamnya dan kita akan teruskan siasatan.”

Sewaktu dihubungi, Ahli Parlimen Sibu dan Ketua DAP negeri, Wong Ho Leng, menyatakan beliau belum menonton klip video tersebut dan oleh itu belum dapat memerikan komen masing-masing buat ketika ini.

Undi pos untuk pilihanraya negeri Sarawak yang ke 10 bermula jam 9 pagi semalam. Undi pos telah tiba di dalam dua pakeja yang mengandungi borang, dua sampul dan kertas undi.

Pengundi memungut pakej berkenaan di pusat mengundi, memenuhkannya di rumah dan mengembalikan kertas undi yang siap dipangkah bersama dengan borang yang diisikan di dalam sampul.

Advertisements

About citchatapai

Just Nice
This entry was posted in Sembang isu politik sekilas pandang. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s