Kegagalan selesaikan isu tanah adat di Sarawak

Barisan Nasional (BN) Sarawak dituduh gagal dalam menyelesaikan isu hak tanah adat (NCR) yang melibatkan hampir kesemua kaum di negeri itu. Ujar Pengerusi Perhubungan KeADILan Sarawak, Baru Bian, BN telah banyak menabur gulagula politik sempena pilihan raya negeri April ini, namun segalanya ‘tidak akan tertunai’.

Baru Bian berkata, walaupun ia adalah isu yang mendesak kepada parti pemerintah itu dalam memenangkan BN, bagaimanapun isu hak tanah adat ini umpama sejarah hitam yang tidak mampu dipadamkan oleh BN.

Justeru ujar Baru Bian, walau seberapa banyak janji yang ditaburkan pemerintah di saat ini, perhatian rakyat tentunya tertumpu kepada lebih 200 kes tanah adat yang sudah dikemukakan di mahkamah namun masih tertangguh sehingga kini.

“Kalau kita lihat di kawasan pedalaman, banyak kerusi di kawasan ini adalah kerusi yang mewakili masyarakat Dayak. Terdapat 29 daripada 71 kesemuanya.

Bagi Melanau dan Melayu ada 26. Ertinya di seluruh Sarawak, bukan hanya satu kawasan sahaja yang terlibat dengan masalah ini. Tapi di Sematan, Lundu, Sibu, Miri, Kelimau dan Lawas. Itu sebabnya menjadi isu yang panas,”katanya.

Menurutnya, Pakatan Rakyat dengan gabungan parti PAS, KeADILan, DAP dan SNAP yakin bahawa gagasan itu bukan hanya mampu memberi saingan kepada BN, dan mungkin berpeluang membentuk kerajaan negeri.

Apatah lagi, isu tanah adat yang dibawa oleh Pakatan sememangnya menjadi ketakutan utama kepada BN, sementelah mengetahui keyakinan gagasan itu dalam usaha menyelesaikan masalah hak tanah milikan tanah ini, katanya.

Ketakutan itu semakin memuncak saat pilihan raya negeri hampir tiba apabila mengenangkan 30 tahun pemerintahan di bawah Tan Sri Abdul Taib Mahmud, rakyat di Bumi Kenyalang masih berdepan dengan isu milikan tanah yang tiada jalan penyelesaian.

Advertisements

About citchatapai

Just Nice
This entry was posted in Sembang isu politik sekilas pandang. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s