Tablet PC Untuk Produktiviti

Siapa tak kenal Tablet PC? Paling popular diperkatakan tablet PC dari Apple iaitu iPad. Semenjak iPad diperkenalkan pada tahun lalu, dijangkakan tahun 2011 kita semua disajikan dengan pembinaan tablet pc yang mempunyai keupayaan seperti iPad. So kita ada pilihan untuk memiliki tablet PC dengan harga yang berpatutan.

Teringat Wak semasa short visit ke Hong Kong, ramai anak muda remaja memiliki tablet PC hasil kemahiran copy dan paste oleh pirates disana. Okaylah, nak buat surf internet dan membuat dairy elektronik. Wak bukan nak promote barangan made in China yea..

Tablet PC ini, sudah menjadi trend masa kini untuk mobilize kerja anda atau urusan untuk presentation landskap dan sebagainya ( Wak hanya melihat keupayaan iPad. ). Tablet PC ini, memang sesuai sangat untuk tujuan produktiviti. Kalau kat Malaysia, mungkin tidak lama lagi kita akan lihat sekumpulan pelajar di restoran yang mempunyai capaian wifi akan berkumpul untuk diskusi. Buat masa ini, Wak lihat di KLIA memang ramai penumpang membawa iPad dari notebook atau laptop.

Entri kali ini, Wak sediakan bebrapa idea untuk menjadikan tablet PC alat produktiviti hebat. Sumber dibawah ini, dipetik dari bacaan Wak dan testing iPad kepunyaan abang.

Mobiliti Dalam Persekitaran Kerja.
Gunakan tablet PC untuk pelbagai tugas kerja. Pemerhatian Wak terhadap karier farmasi atau doktor memang sesuai sangat. Boleh simpan record ubatan atau laporan kesihatan pesakit mereka. Sekarang tengah pujuk adik ipar yang berkerja sebagai farmasi beli satu tablet PC.. hehehehe..

Baca Buku.
Tablet PC merupakan cara terbaik untuk membaca kandungan digital seperti E-Majalah, Ebook, dokumen PDF dan sebagainya. Jikalau tak sempat membaca, boleh download terus dan membacanya bila-bila masa.

Ikuti Portal Berita.
Malas nak membeli surat khabar atau boikot akhbar. Anda masih boleh membacanya dengan percuma.. Tetapi, line jalur lebar bayarlah yea… iPad memang sesuai sangat kerana mempunyai capaian jalur lebar adalah pilihan yang baik.

PowerPoint
Terutama Tablet yang dipasang perisian Windows, ia membolehkan anda menyunting atau menyudahkan persembahan slaid PowerPoint dengan mudah.

Melukis
Lukis sesuatu. Tablet PC merupakan platform yang terbaik untuk lukisan digital. Pasang perisian yang bersesuaian untuk aplikasi ini atau perisian suntingan foto digital. Kalau mengkome arkitek? Tablet PC boleh membantu lukisan 3D… Ehemm, Wak sebagai pelukis amatur pun menyukai iPad.

Lakaran Kreativiti.
Begitu juga, kebanyakkan Tablet PC menawarkan pen digital untuk kegunaan artis dan pereka grafik. Ia memberikan kebebasan kepada pereka untuk mengawalnya dengan lebih versatil. Korang pun akan selesa melakar menggunakan pen digital ini berbanding menggunakan tetikus. Melakar terus ke skrin komputer, memberikan feel sebenar untuk lakaran atau melahirkan rasa kreativiti sebenar.

Note Pad.
Haaah.. Ni sesuai untuk secretary bukan security yea.. Ambil isian penting apa yang bos anda perkatakan atau anda dalam minit mesyuarat. Anda boleh gunakan kekunci yang terbina atau menulis terus ke tablet PC. Perisian pengesan teks akan mengenal pasti tulisan anda dan menterjemahnya.. Sesuai bangat “FOR GREEN” jimat kertas loor..

Ucapan.
Kita kini berada di era moden. Baca teks ucapan anda terus daripada tablet seperti iPad atau Samsung Tab. Selain nampak elegan, dengan mudah mengalih ke muka surat seterusnya. Terdapat juga, perisian yang mengesan suara yang menukarkan ucapan kepada perkataan.

Album Foto
Ada gambar kahwin yang ingin ditunjukkan kepada rakan? Atau percutian? Tablet PC merupakan album terbaik untuk dibawa kemana-mana. Malahan, boleh menyimpan ribuan gambar.

Movie, Game dan Muzik.
Tablet PC boleh menyimpan file movie, aplikasi games dan muzik. Size memory yang besar seperti 32gb dan 64gb mampu memenuhi keperluan untuk anda berhibur dengan file-file yang dipindahkan ke tablet PC atau download dari portal games, muzik atau movie.

Sembang
Sama ada menggunakan yahoo! Messenger atau window live, anda juga boleh bersembang menggunakan tablet PC anda. Ia amat produktiviti terutama untuk perbincangan bisnes atau komunikasi penting jarak jauh.

Tulis dan Terbit.
Jikalau anda seorang blogger atau wartawan, boleh tulis dan terbit menggunakan tablet PC ini.

Advertisements

About citchatapai

Just Nice
This entry was posted in Sembang citchatapai. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s